Božić, najsrećniji dan u godini za sve hrišćane

image1 (1)

Porodica u kojoj sam odrasla  je veoma poštovala našu veru i tradiciju Božićnog praznika. Trudim se da taj duh prenesem i na svoju  decu, jer pored svih modernih novostečenih zapadnih  manira koje smo uvrstili u svoje živote , smatram da je vrlo važno da sačuvamo ono ko smo, i ne zanemarimo našu kulturu ako već prihvatamo tudju. Ja sam prva koja je išla na Halloween party(ne pitajte šta sam bila), i smatram to kao zabavu, ali mi je veoma važno da  vaspitam svoju decu u duhu naše tradicije i da na hrišćanski način žive i slave ovaj dan , kao i ostatak godine naravno.

image3 image1Zato bih htela sa vama da podelim nekoliko bitnih informacija o ovom važnom danu, jer nije bitno  samo otići u crkvu i taj dan ispuniti normu, važno je da znamo zašto sve to radimo i način na koji ćemo provesti ovaj veliki dan.

Običaji su različiti od mesta do mesta, ali je suština zapravo ista. Slavlje već počinjemo Badnjeg  dana ,kada trpezu ukrašavamo korpom punom žitarica i voća, uveče unosimo Badnjak kraj  ognjišta, u ponoć odlazimo na liturgiju ili sedimo u porodičnom okruženju. Dobro je znati da je na  Badnji dan važno vratiti sve pozajmljeno, i pomiriti se sa osobama sa kojima nismo u dobrim  odnosima kako bi nam cela naredna godina bila dobra. Inače Badnji dan je dobio ime po grani  Badnjaka koga su Vitlajemski pastiri ubrali na znak zvezde o Hristovom rodjenju, kako bi založili vatru i ogrejali   Hrista i njegovu majku.Na Badnje veče slama se unosi ispod stola,moj muž i ja stavimo malo  novčića, bonbona i onda deca pijuču i takmiče se ko će najviše sakrivenih slatkiša i parica  pronaći.

Božić slavimo 3 dana.Prvi dan ne napuštamo svoj dom, a druga dva posećujemo prijatelje.

Ujutru mesim česnicu u koju stavljam zrno drena kako bi porodica bila zdrava, novčić ili dukat kako bi imali prihode, zrno pasulja kukuruza ili pšenice kako bi bila godina plodna. Položajnik je osoba obično muška koja je prijatelj kuće(nama je Nikin kum Lazar) i kao takav dobro je da prvi udje u naš dom tog dana,kako bi nam cela godina bila dobra.On izgovara stihove koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko srećica,itd. Po pravilu se to radi sa pravim varnicama iz ognjišta ali u gradskim uslovima je to obično šporet. Sa njim zajedno lomimo česnicu, molimo se, doručkujemo i darujemo mu nešto kao znak zahvalnosti na njegovom dolasku.(moj će ove godine ce dobiti biografiju Stiv Džobsa) Iako je to manir zapada, i u našem verovanju je dobro da se za Božić daruju pokloni.Tačnije, to je pravo vreme za poklone a ne 31-og kako mi obično radimo.

Evo kako ja mesim česnicu, vrlo je jednostavno, i nemojte je kupiti u pekari jer je poenta da domaćica to uradi svojim rukama i moli se za zdravlje svoje porodice dok to čini.

Evo recepta:

Pola svežeg kvasca rastopim u 2-3 dcl vode, u to sipam kašičicu šećera, malo veću kašičicu soli, rakijsku čašicu ulja, i brašna u sve to onoliko koliko je potrebno da se zamesi testo. Otprilike je to nešto manje od 1 kg(tip 400). Testo se ostavi oko pola sata da naraste, premesi se još jednom, i onda se nasumično stavlja dukat, zrno drena i kukuruza u njega , pa pravo u rernu.Pored česnice i porodice za stolom apsolutno nije bitno ništa više.

Drage moje dame,toliko od mene, uživajte u svojim domovima sa ljudima koje volite.

Hristos se rodi, želim vam godinu puno mira i sreće jer će nam svima trebati kako bi smo živeli lepše, i lakše podneli i one ne tako lake trenutke koje nam život nosi sa sobom kao iskušenje i lekciju iz koje treba da naučimo da budemo bolji .

Vaša J.

image2 (1)

 

 

 

Nešto kao početak..

MM__0915_LR

Vauu koliko je vremena prošlo od poslednjeg posta .. Rekla bih previše. Ponekad da bi veza bila kvalitetna  treba napraviti pauzu, ili je staviti na probu.. e sada ja i FP smo se malo razložno razdvojili,(objasniću kasnije) ali je ljubav i potreba za kreativnim prostorom nikad veća.

Za vreme mog odsustva se rodila Fashion Paradajz prodavnica prva, pa druga,kao i moja treća ćerka Bjanka. Dalje, skratila sam kosu, probala da budem plava, krenula na Kik Boks, pročitala par dobrih i manje dobrih knjiga (preljuba je poslednja i spada u kategoriju manje dobrih), kupila sam svoj omiljeni auto (mrzim  svaki 1. u mesecu zbog toga), oprostila par gluposti mom mužu, (i meni je on možda) ,malo sam plakala, puno se smejala i kada mi se plače .Sve u svemu  nadam se da sam postala bolja osoba. Svi težimo ka tome zar ne? Osim onih loših i plitkih koji ne chekiraju sebe i svoje postupke. Ali takve moja intuicija samo zaobidje..

Odlukom da otvorim prodavnicu sa nazivom istim kao FP blog donela sam sebi puno obaveza i manjak vremena za pisanje. Sada kada je ona malo ojačala, i prohodala mogu da se vratim pisanju,a nadam se uskoro i FP emisijama.

Kao što znate ili ne znate ovaj blog nije kao drugi jer je vrlo izraženo  moje „ja“, stavovi i delovi i mog života. Rubrike koje ce biti uskoro aktivne kao što su News, Fashion Hell i Danas oblačim, biće ispunjene zanimljivim informacijama koje su  neophodne svim devojkama i ženama kako bi naš život bio lepš i lakši. Postavljaćemo i modele iz FP prodavnica ,ali i iz drugih , jer smatram da je zdrava konkurencija ok i da ja nisam izmislila modu pa sad drugi ništa ne znaju.

Sujeta nije moj saveznik, tako da ko god želi može poslati svoje predloge , ideje ,modele koje pravi ili prodaje, a ja ću ga sa zadovoljstvom kontaktirati. Kao što znate postojimo sve ovo vreme na Facebooku, stranica je Fashion Paradajz,  i na Instagramu pod imenom JovannaYo, pa me možete zapratiti.

Počinjem.. početak godine je idealan za kraj lenjosti i za početak nečeg lepog..

Srećna Nova Godina svima, nadam se da će većina nas težiti da budemo bolje osobe i da ukrotimo svoje rogove i repiće ,samim tim će i naš svet biti lepše obojen ,i ljudi u njemu.

Vaša J

Modni performans u kreacijama Milene Radović

63ae8dd535459e6ddaa9950601158f8d_L
Bilo je mi veliko  zadovoljstvo što sam pozvana na  modni performans Milene Radović i Drine Pešić pod nazivom “Modne Iskre ljubavi” koja se održala u kafeu knjižare Delfi u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna.

Nastavi čitanje

U susret Oskaru

oscars-jewelry-for-less
Modni časopisi, blogovi i emisije uveliko su počeli da se bave “modom crvenog tepiha” obzirom da se bliži dodela Oskara. Od glamuroznih haljina, preko izvanrednih cipela do milionskog nakita. Koga će proglasiti najatraktivnijom damom, ko će imati skuplji nakit, a ko će biti iskritikovan od strane modnih eksperata?

14. februar – Dan zaljubljenih

5
Od kada je zapad popularizovao ovaj praznik, većina evropskih zemalja ga slavi, bilo da su katolički, pravoslavno ili protestantski orijentisane. A da li znate kako je on uopšte počeo da se slavi?

Nastavi čitanje